Oshi no Kon 6. jakso sai kritiikkiä edesmenneen naisshowpainija Hana Kimuran äidiltä.

Sarjan kuudes jakso käsitteli egosurffausta, nettikiusaamista ja itsetuhoisuutta.

26.5.2023 05:03

HUOM! Tämä artikkeli käsittelee itsemurhaa ja nettikiusaamista. Jos sinä tai joku läheisesi omaa itsetuhoisia ajatuksia tai sinulla/läheiselläsi on paha olla, otathan yhteyttä MIELI ry:n kriisipuhelimeen (puh. 09 2525 0111).

Toukokuun 23. päivänä vuonna 2020 ammattilaispainija Hana Kimura kuoli 22 vuoden iässä. Kuolinsyyksi todettiin itsemurha. Kimura oli painimisen lisäksi mukana Fuji Televisionin ja Netflixin tosi-tv -sarjassa Terrace House: Tokyo 2019–2020, joka oli sarjan viides kausi. Sarjan esitys ja julkaisu lopetettiin välittömästi, kun Kimuran poismeno tuotiin ilmi julkisuuteen.

Kimura sai todella paljon lokaa niskaansa internetissä Terrace Housen katsojilta aggressiivisen käyttäytymisensä takia, kun hän riitaantui yhden ohjelmassa esiintyneen henkilön kanssa hänen painiesiintymisasunsa pilalle menosta. Oshi no Ko -animen kuudennessa jaksossa on vastaavanlainen tilanne: Hahmo joutuu armottoman nettikiusaamisen kohteeksi läimäistyään toista tosi-tv -sarjassa esiintyvää jäsentä kasvoihin. Sarjassa tapahtuneen tilanteen samankaltaisuus ei jäänyt Kimuran äidiltä Kyoko Kimuralta huomioimatta.

Shukan Josei Prime -lehdelle annetussa haastattelussa Kimura kauhisteli animen tapaa rahastaa tyttärensä kuolemalla ja sen yksityiskohdilla. Jaksossa käytetyt sanat vastasivat täysin niitä sanoja, joita Hana sai sosiaalisessa mediassa. Hän ei voinut sivuuttaa sitä, kuinka hänen tyttärensä kuolemaa käytetään ilmaisena lähdemateriaalina.

Parhaillaan esitettävä Oshi no Ko keskittyy Japanin viihdeteollisuuden pimeämpiin puoliin ja monet sen tarinat ovat oikean maailman ihmisten ja tapausten inspiroimia. Ja tämä on sarjan ydintarkoituskin: tuoda esiin näitä synkkiä tarinoita valokeilaan. Anime News Networkin teetättämässä, sarjan luojan Aka Akasakan haastattelussa todetaan, että ”Internetin levitessä elämme yhteiskunnassa, jossa fanien ääni kuullaan suoraan. Haluan ihmisten tietävän, miten nuoret lupaukset kärsivät.”

Akasaka myös lisäsi kuinka ”tähdet eivät voi sivuuttaa internettiä. YouTube on supersuosittu, elokuvia katsotaan tekstityksin, animea ja mangaa käytetään näytelmien pohjina ja on ollut itsemurhatapaus, joka johtui tosi-tv ohjelmasta. Ottaen huomioon nämä, halusin ottaa aiheen tästä päivästä, jotain sellaista, mitä tänä päivänä tapahtuu Japanin viihdeteollisuudessa. Se oli sen ensimmäinen konsepti.”

Haastattelussa Kimura toivoo löytävänsä jonkinlaisen kultaisen keskitien, jossa totuus tuodaan ilmi, mutta sen uhreja kunnioitettaisiin. ”En halua syyttää mangan luojia tai ketään tiettyä ihmistä. Mietin vain, ajatteliko kukaan etukäteen näitä asioita ennen kuin se julkaistiin maailmalle. Se, jos jokin, tekee minut surulliseksi. Haluaisin tukea sellaista teosta, kuten Oshi no Ko, koska se nostaa esiin tärkeitä aihepiirejä. Tosin en haluaisi, että se tehtäisiin sosiaalisen median haavoittamien ihmisten kustannuksella, kun he näkevät sen.”

Lähde: Anime News Network

Lisää luettavaa